Begynne med paragliding ?

Det er mange som gjennom livet har en drøm om å kunne fly, å kunne sveve gjennom luften som en fugl og betrakte verden ovenfra. At du er her nå og leser denne teksten betyr trolig at du er en av oss. Paragliding er den aktiviteten som gjør det mulig å oppfylle denne drømmen. Med en paraglider kan du utnytte naturkreftene til å fly i timesvis i den fantastiske norske naturen og det spiller ingen rolle hvor i landet du bor, de fleste steder er det mulig å bare ta ryggsekken fatt og gå opp på nærmeste fjellknaus og ta av inn i en altoppslukende naturopplevelse som garantert tar bort de dagligdagse bekymringer.

Lars Tore Strand på en høsttur fra Forbordfjellet i Trøndelag.

I Norge er utdanningen som trengs for å kunne begynne med paragliding overlatt til lokale paragliderklubber gjennom et utdanningssystem utviklet i samarbeid med pionerene som startet med sporten samt Norges Luftsportforbund (NLF) som vedlikeholder og drifter systemene og kontakten med luftfartsmyndighetene.

Når man skal lære seg å fly paraglider er det viktig at man har et bevisst forhold til hva man går til, hvilke muligheter som finnes og hvilken erfaring og bakgrunn instruktørene har. Noen klubber holder kurs som går over kveld og helger i klubbens nedslagsfelt. Denne oversikten fra NLF viser alle klubbene i Norge så om du er avhengig av å kunne ta kurset nært der du bor bør du finne ut klubben nærmest deg og høre med de om de har planlagt kurs som du kan melde deg på.

Vår erfaring tilsier at uansett kursform så er det viktig når man er under opplæring at man legger ned mest mulig tid til trening og terping tidlig i flykarrieren, og da er det spesielt nyttig at man flyr mye under selve kurset. Minimumskravet er 10 høydeturer på kurs, men vi ser at til flere turer man får på grunnkurset til tryggere blir man når man kommer hjem og skal fortsette sin læring og progresjon i sitt hjemmemiljø.

Derfor er det nå noen klubber som tilbyr utvidete grunnkurs, dette er kurs som går på en værsikker lokasjon og over 14 dager sammenhengende så er det nesten bare egen iver og utholdenhet som setter grenser for hvor mye man får flydd. Et slikt sted er FlyDrama i Hellas hvor Kjell-Harald Nesengmo og Rita Iversen har spesialistert seg på å være vertskap for klubber som tilbyr utvidete grunnkurs. Da flyr man til Tessaloniki hvor man blir hentet på flyplassen og kjørt til det koselige pensjonatet som er base for kurset og så fokuserer man 100% på teori og praktisk flyging i 14 dager. Er man ivrig så kan man faktisk nesten få nok turer til neste sertifikattrinn, PP3, i løpet av disse 14 dagene. Etter fullført kurs blir man overført til sin lokale klubb for videre utsjekk og progresjon.